Tips - Blogs - Advies-balie

Advies-balie
voor (juridisch) advies
en praktische ondersteuning
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

#BlueMonday; de meest depressieve dag van het jaar

Advies-balie
Gepubliceerd door in Tips ·
Tags: BlueMonday

10 tips om je vandaag wel goed te voelen!

Blue Monday, je kunt geen krant openslaan of social media-kanaal openen zonder dat je er mee geconfronteerd wordt. Januari is voor velen een deprimerende maand. Het weer is slecht, je lichaam is aan het bijkomen van al het eten, het niets doen en de drank die je hebt genuttigd in de decembermaand, je bent te zwaar en je conditie is niet wat het zou moeten zijn, daarnaast heeft december ook een aanslag gepleegd op je financi├źn en heb je al je goede voornemens ook al weer laten varen. Deze algehele januariblues cumuleert, althans als je de media mag geloven, tot de meest depressieve dag van het jaar, de zogenaamde Blue Monday. Maar waar komt die term eigenlijk vandaag en wat houdt het in?

Er is niets wetenschappelijks aan het fenomeen Blue Monday al wordt het in de media wel gebracht als een wetenschappelijk fenomeen. Het concept voor Blue Monday is in 2005 bedacht door een PR bedrijf (Porter Novelli PR agency). Zij ontwikkelden een campagne voor een reisorganisatie genaamd Sky Travel (sinds 2010 ter ziele gegaan) om mensen aan te zeten om eind januari alvast hun zomervakantiereis te laten boeken. Het PR bedrijf vond dr. Chris Arnall, destijds werkzaam als parttime docent aan een aan de Universiteit van Cardiff verbonden instituut voor volwassenenonderwijs, bereid om zijn naam en wetenschappelijk instituut aan de campagne te koppelen (boze tongen beweren dat Porter Novelli diverse andere wetenschappers had benaderd om hun idee een wetenschappelijk tintje te geven maar dat Arnall uiteindelijk degene was die zijn naam en titel, uiteraard tegen betaling, wilde lenen).

Arnall kwam met een formule waarmee je zou kunnen aantonen wat de dag zou zijn met de hoogste depressie factor. De formule is: [W + (D - d)] x TQ gedeeld door M x Na. W is de maat voor het weer, D voor schulden, d voor het maandelijks salaris, T de tijd sinds de kerstdagen, Q het wel of niet slagen van de nieuwjaarsresoluties, M voor het motivatieniveau en Na voor het gevoel om actie te ondernemen. Middels een persbericht werd de formule naar buiten gebracht met daarbij de datum voor Blue Monday in 2005. Uit de formule volgt dat Blue Monday valt op de maandag van de laatste volle week van januari. Juist op die dag zou je er goed aan doen een reis voor de komende zomervakantie te boeken omdat je daarmee het depressieve gevoel zou kunnen verdrijven.

Ondanks het feit dat Blue Monday uit de koker van een PR bedrijf komt en de formule voor het berekenen van de meest deprimerende dag van het jaar geen wetenschappelijke basis kent, en de universiteit van Cardiff zich vanaf het moment dat de media berichtte over Blue Monday zich gedistantieerd heeft van zowel Arnall als zijn formule, is het fenomeen Blue Monday door veel mensen 'omarmd' en populair geworden. Elk jaar in januari wordt er in de media veel aandacht geschonken aan het fenomeen. Wat initieel bedoeld was als een campagne van een reisorganisatie om vakantiereizen te verkopen wordt tegenwoordig vaak gebruikt om aandacht te vragen voor depressie. De Mental Health Foundation, een Nederlands initiatief van wetenschappers om het taboe op psychische ziektes te doorbreken heeft Blue Monday zelfs gekozen als dag voor het jaarlijkse Depressiegala.

Vandaag is het dus Blue Monday en al is het niet wetenschappelijk bewezen dat het de meest depressieve dag van het jaar is, de maand januari is sowieso niet de meest leuke maand van het jaar en depressieve gevoelens kunnen in zo'n periode vaak eerder opkomen dan in de lente of zomermaanden. Om je te wapenen tegen deprimerende gedachten op Blue Monday (en de omliggende weken) hierbij tien tips waardoor jij je vandaag wel goed kunt voelen:

1. Verricht een willekeurige daad van vriendelijkheid
Onderzoek heeft aangetoond dat je door het doen van iets aardigs voor een ander je een goed gevoel kunt krijgen. Dus breng je collega een kopje thee of neem een taak van hem over, sta je zitplaats af in de trein, groet iemand die je op straat tegenkomt, breng je buurvrouw een bos bloemen, stop een lief briefje in de jaszak van je partner of geef bijvoorbeeld iets weg aan iemand die het goed kan gebruiken.
2. Ga een avondje filmkomedies kijken
Lachen is het beste medicijn. Veel onderzoeken ondersteunen het idee dat lachen de geestelijke gezondheid ten goede komt, dus ga op Netflix of bij een andere filmaanbieder op zoek naar een echte komische film en lach je gezond. Tips: Wild Hogs (2007), Coming to America (1988), Borat (2006, The Hangover (2009) (en de twee latere delen).
3. Neem een dosis vitamine D
De beste remedie om vitamine D tot je te nemen is door zonlicht. In januari is er helaas in Nederland niet veel zon. Ben je niet in staat om naar een zonnig eiland af te reizen dan zou je kunnen opteren voor een zonnebankbezoekje (maar dat is eigenlijk niet zo gezond) of het nemen van vitamine D in pilvorm (maar dat moet je dan eigenlijk gedurende de hele winterperiode in een dagelijkse dosis van 25 mcg innemen en niet alleen vandaag).
4. Ga sporten
Het is een bekend feit dat door lichaamsbeweging endorfine vrijkomt. Endorfine zorgt voor aangename gevoelens en dat je minder pijn voelt in je lichaam. Als je niet echt te porren bent voor lichaamsbeweging kun je echter ook een reep chocola nemen (het eten van chocolade zorgt namelijk ook voor de aanmaak van endorfine).
5. Laat je masseren
Een massage is niet alleen goed om te ontspannen, het verbetert de bloedcirculatie en de weerstand en bovendien verlaagt een massage het stresshormoon cortisol en bevordert het de aanmaak van serotonine en oxytocine, beide gelukshormonen die rust, ontspanning en een fijne gemoedstoestand opleveren.
6. Luister naar vrolijke muziek
Door te luisteren naar vrolijke muziek kom je in een goede stemming en vergeet je alle narigheid. Tips: Don't Worry Be Happy van Bobby McFerrin,  If I had a million dollars van Barenaked Ladies, Happy van Pharrell Williams, In The Mood van Glenn Miller, en bijvoorbeeld Thrift Shop van Macklemore en Ryan Lewis.
7. Zet een schaal sinaasappels neer
Wetenschappers hebben ontdekt dat de geur van sinaasappels mensen gelukkiger maakt. Door de geur van sinaasappel wordt er door de hersenen serotonine aangemaakt (weer een ander gelukshormoon). Door serotonine wordt je vrolijk en opgewekt. Koop dus een zak sinaasappelen en leg ze in een schaal in de woonkamer of keuken (of koop een geurkaars met sinaasappel geur). Baat het niet, dan schaadt het niet.
8. Stuur een (app)berichtje
Een berichtje of kaartje ontvangen is altijd leuk. Door het versturen van een kort berichtje aan een (oude) bekende bezorg je de ontvanger vast een goed gevoel, zeker als je er iets leuks, persoonlijks of een compliment inzet. Grote kans dat diegene jou een berichtje terugstuurt en jij dus ook een goed gevoel krijgt!
9. Koop een bos bloemen voor jezelf
Bloemen krijgen is leuk maar je kunt ook een bos bloemen voor jezelf kopen. Je huiskamer of kantoor ziet er een stuk vrolijker uit als je er een vaas met (kleurrijke) bloemen inzet. Sowieso een goed voornemen om elke maandag een bos bloemen te kopen en niet alleen op Blue Monday.
10. Ruim je huis op
Volgens minimalisten levert radicaal opruimen (en weggooien/weggeven) veel levensgeluk op. Vaak erger je je mateloos aan een uitpuilende kast, een bureau dat vol ligt met paperassen en ander overbodig materiaal, volle kapstokken en bijzettafels met stapels boeken en kranten. Niks werkt zo bevredigend als een goede schoonmaakbeurt. Ruim die kasten eens leeg, geef overbodige spullen weg of verkoop ze en breng kleding die je niet meer draagt naar een kringloopwinkel. Je zult je na het schoonmaken stukken beter voelen.

Hopelijk heb jij met behulp van deze tips geen last van Blue Monday en zal je vrolijk en gelukkig de dag eindigen. Als jij na Blue Monday behoefte hebt om de plannen die jij hebt voor het komende jaar door te nemen met een onafhankelijke gesprekspartner dan neem dan contact op met Advies-balie. Zowel voor advies als ondersteuning kun je bij ons terecht!
Spekdikken (recept)

Advies-balie
Gepubliceerd door in Tips ·
Tags: receptspekdikkenkniepertjesjoskoeken
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu